Horta del Rajolar

L’Horta del Rajolar és un projecte d’agroecologia on promovem una agricultura sostenible basada en els valors de l’Economia del Bé Comú.

Recuperem terrenys de l’horta tradicional abandonats, aportant solucions participatives, aprofitant els recursos comunitaris i generant un impacte positiu per a les persones i l’entorn. Integrem la Custòdia del Territori, cedim terrenys a agricultors i agricultores de la zona per a cultivar amb criteris sostenibles, i fem accions de conservació de la biodiversitat i del patrimoni cultural de la zona. L’Horta del Rajolar és un espai comunitari de formació en agroecologia i de sensibilització ambiental. El nostre fi és generar oportunitats de treball i desenvolupament local, a través d’una agricultura sostenible ambiental i econòmicament, que milloren el nostre entorn periurbà i ens oferisca a la ciutadania l’oportunitat d’un consum responsable i saludable. Si vols més informació pots consultar ací.
Imprimir
60

Municipis on recollir les hortalisses (Betxí, Onda, la Vall d’Uixó, Borriana, Vila-real i Castelló)

1290

Famílies consumidores d’hortalisses de proximitat i sostenibles

63000

m² de terres cultivades

Projectes

Producció i comercialització d'hortalisses

Producció i comercialització d'hortalisses

Cultivem hortalisses amb criteris agroecològics, afavorint les varietats locals més adaptades al nostre clima, i adaptant-nos al cultiu de temporada. Aquesta iniciativa suposa la realització d’una activitat d’economia social per part de la Fundació Novessendes, amb la creació de dos llocs de treball directes, la recuperació de terrenys de l’horta tradicional i l’oportunitat d’un consum de proximitat i compromés amb la comunitat i el medi ambient.

Després de la consolidació del canal de comercialització propi, Horta del Rajolar, durant el 2018 es va realitzar un procés d’optimització per a la recol·lecció, encaixat i venda dels productes. I actualment es treballa per a aconseguir una xarxa de productores agroecològiques i pròximes vinculades amb el canal de comercialització.

Vols demanar la teua caixeta?
Crida’ns al 621 20 86 65
Banc de terres i viver d'agricultores

Banc de terres i viver d'agricultores

Dinamitzem un Viver d’agricultors i agricultores, posant a l’abast de particulars terrenys de cultiu, sempre amb el compromís que utilitzen tècniques de cultiu agroecològiques i realitzen accions de conservació i millora de la biodiversitat de la zona, com la plantació d’aromàtiques, l’associació de cultius, la col·locació de refugis de fauna o la conservació del sòl.

Els terrenys s’ofereixen a persones desocupades que complisquen certs requisits, proporcionant-los terrenys, aigua neta de la séquia, formació, un canal de comercialització, una ajuda econòmica inicial i formar part del nostre projecte col·laboratiu.

Si vols formar part del projecte, crida’ns al:

964 62 00 10
L'horta educativa

L'horta educativa

L’Horta del Rajolar és un espai comunitari d’aprenentatge i conservació de l’ecosistema agrícola, on es realitzen diferents accions d’educació ambiental, sensibilització i promoció de l’agroecologia.

Anualment, convoquem les Jornades de Portes Obertes, per a totes les usuàries de l’horta, per a conéixer l’espai, les tècniques de cultiu i fer una degustació dels productes que cultivem.

Per altra banda, oferim visites guiades a alumnat d’infantil, primària i secundària, i a qualsevol particular interessat, on mostrem la biodiversitat de l’horta, l’ecosistema agrari, les tècniques de cultiu agroecològiques que utilitzem i el patrimoni hidràulic que envolta la finca.
Formació en agroecologia

Formació en agroecologia

Formem part del projecte Agricultor Tutor de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Un projecte d’aprenentatge per a cobrir les necessitats formatives pràctiques demandades pel sector agrari valencià, i on l’Horta del Rajolar participem com a entitat formadora des del 2018.

L’objectiu del programa és establir un complement a la formació clàssica teòrica, així com una eina efectiva de transferència de coneixements pràctics i tecnologia mitjançant l’aprenentatge tutoritzat per agricultors i agricultores experimentades, establint el contacte entre les persones que es plantegen ser futures agricultores amb professionals agraris tecnològicament preparats.

Per altra banda, també acollim pràctiques formatives de cicles i estudis superiors relacionats amb agroecologia i medi ambient. I cursos formatius relacionats en tècniques agrícoles respectuoses amb el medi.
Llaurant un futur sostenible

Llaurant un futur sostenible

El projecte Sobirania Alimentària: Llaurant un futur sostenible té com a objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre el paper de l’agroecologia i la sobirania alimentària com agents transformadors cap a un sistema alimentari econòmica, social i mediambientalment sostenible.

Aquest projecte d’ Educació per la Ciutadania Global vol dotar a la ciutadania d’informació i coneixements per al desenvolupament d’estils de vida en harmonia amb la naturalesa, i compromesos amb la construcció d’una societat solidària, justa i equitativa, amb tres tipus d’activitats: Visibilització de projectes i creació de xarxes en el sector agroecològic; Sensibilització de la població en general a través de xerrades i tallers pràctics; Activitats de sensibilització en menjadors escolars.

El projecte és finançat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.

Per a més informació: www.llaurant.com
Abelles solitàries

Abelles solitàries

Hem col·laborat amb La Granja de Bitxos i La Granja San Francisco en el projecte d’Hotels de pol·linitzadors. Que té com a objectiu la instal·lació d’hotels per a pol·linitzadors en horts urbans, potenciant d’aquesta forma les poblacions d’abelles silvestres i altres pol·linitzadors, i ajudant a amortitzar el declivi de les poblacions d’aquestes espècies.

Els principals ocupants dels hotels són les abelles i vespes solitàries, que els empren per a construir les cel·les on es desenvoluparà la seua descendència. Les abelles solitàries són pol·linitzadores, vitals per a què la majoria dels nostres cultius fructifiquen. Els considerem fauna auxiliar, pel fet de ser organismes que ens beneficien a causa del control biològic de plagues que exerceixen, pel fet que pol·linitzen cultius i ecosistemes o pel fet que mantenen la salut i fertilitat del sòl.
Agrocompost

Agrocompost

Durant 2019 i 2020 hem participat com a finca pilot en el projecte d’investigació i experimentació en compostatge AgroCompost impulsat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx. El projecte té com a objectiu principal realitzar accions de dinamització, consultoria i assessorament en compostatge, promou la correcta gestió dels residus, per disminuir la generació i impulsar les pràctiques més adequades per a la gestió.

L’assaig pilot, que s’ha fet a l’Horta del Rajolar, ha inclòs la caracterització dels residus orgànics, la formació pràctica in situ en compostatge, incloent el disseny de processos de compostatge adaptats a la finca, el seguiment i l’optimització del procés i l’anàlisi i validació dels fertilitzants orgànics generats. Aprofitant al màxim els residus que es generen en la nostra producció agrícola.
Aula Compartida

Aula Compartida

Durant els cursos escolars de 2017/18 i 2018/19 vam col·laborar amb l’IES Betxí en el Programa Aula compartida (PAC), que té la finalitat de prevenir i reduir l’absentisme i l’abandó prematur del sistema educatiu. Aquest programa estableix un espai educatiu compartit dins d’un entorn formatiu, combinant les activitats lectives amb tallers o altres activitats pràctiques per a l’aproximació al món laboral.

L’alumnat participant en el projecte, en total 12 alumnes de secundària durant les dues edicions, ens visitaven un dia a la setmana a l’Horta del Rajolar, per fer activitats adaptades a les seues necessitats i propostes, a través de les quals, aprenien el funcionament de l’agricultura ecològica, i habilitats socials per a la seua inserció sociolaboral.
Biodiversitat i recuperació de llavors

Biodiversitat i recuperació de llavors

Des de 2019 hem dut a terme el projecte Promoció de la biodiversitat en l’horta agroecològica: Recuperació de varietats hortícoles locals i control natural de plagues, un projecte d’innovació en agricultura finançat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

En el projecte s’han cultivat 13 varietats tradicionals d’hortalisses (2 varietats de bajoques, 2 de pebrera i 9 de tomates). I s’han fet accions per a l’augment de la biodiversitat de l’horta, com la plantació d’aromàtiques i plantes auxiliars (més de 250 exemplars de 10 espècies diferents), i la col·locació de refugis de fauna beneficiosa per al control de plagues i la pol·linització (hotels d’insectes, caixes per a ratpenats i per a rèptils).