NOVESSENDES

LA FUNDACIÓ

Qui Som?

Què fem?

Des de quan?

Per què ho fem?

Com ho fem?

La Fundació Novessendes és una fundació cívica ubicada a Betxí, que treballa amb la missió de millorar la societat i el benestar de la ciutadania en el seu àmbit territorial d’actuació, cercant la implicació de les persones, grups i entitats en eixe objectiu compartit de millora comunitària.

Treballem dia a dia per a obrir camins de participació social. Promovem processos comuns des de la responsabilitat i el compromís cívic, donem suport a iniciatives de persones i organitzacions ciutadanes, i portem a la pràctica projectes que aporten valor per a la construcció d’un món més harmònic i un desenvolupament sostenible.

Novessendes es va fundar l’any 2001 per Cartonajes de la Plana, SL. com a fundació d’empresa relacionada amb la responsabilitat social empresarial, amb la visió de l’empresa com a un instrument al servei de la solidaritat, que s’ha de comprometre amb la comunitat on es desenvolupa. A 2010 vam deixar de ser una fundació d’empresa per constituir-nos com a Fundació cívica, obrint el Patronat a la participació de persones procedents de diferents àmbits (associatiu, educatiu, empresarial, administració local) i és així com vam cedir el control de la fundació a la ciutadania.

Com a fundació tenim la responsabilitat de contribuir a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania al nostre territori, cercant respostes front problemes que afecten les persones i al desenvolupament local. Entenem que la participació de la ciutadania és el camí per a la construcció del bé comú, des de la creació d’un espai compartit per a millorar l’entorn.

Volem ser una fundació del poble i per al poble, que convoca a la ciutadania, les associacions, els poders públics, les empreses i les institucions, perquè conjuntament podem dissenyar solucions innovadores i proveir els mitjans per a portar-les endavant.

Inicis i trajectòria

Novessendes va començar sent una fundació d’empresa, creada en l’any 2001 per Cartonajes de la Plana, SL. Els seus inicis, per tant, estan relacionats amb la responsabilitat social empresarial i la visió de l’empresa com a un instrument al servei de la solidaritat i origen d’inquietuds socials, que s’ha de comprometre amb la comunitat on es desenvolupa.

Després d’uns primers anys de consolidació, en què vam començar a desenvolupar un pla d’acció al voltant de temes educatius, socials, culturals i de cooperació al desenvolupament, posant també en marxa un Centre Cívic a Betxí per a aportar recursos a grups i associacions ciutadanes, finalment en l’any 2010 vam fer un canvi en la mateixa manera de ser de Novessendes. Vam deixar de ser una fundació d’empresa per constituir-nos com a Fundació cívica, obrint el Patronat a la participació de persones procedents de diferents àmbits (associatiu, educatiu, empresarial, administració local) i és així com vam cedir el control de la fundació a la ciutadania, encara que l’empresa fundadora manté el seu compromís en aportar una gran part del finançament.

2001

Es crea la Fundació Novessendes de la mà de l'empresa Cartonajes de la Plana S.L. i comença a treballar dues àrees: cooperació internacional i educació en valors en centres educatius.

2007

S'obri el Centre Cívic a Betxí, i s'ofereix a les associacions locals.

2009

Es converteix en Fundació Cívica independent, nomena nou patronat en representacó de la societat civil de Betxí, obrint el govern de la fundació al poble.

2010

Es crea la figura de la persona sòcia de Novessendes. Rep el primer finançament important de la Generalitat Valenciana, amb 48.000€ per a educació al desenvolupament, i publica la seua primera memòria anual.

2011

S'obri la línia de treball amb joves.

2014

Té entre les seues associades més de 100 persones i 10 institucions i empreses.

2015

S'inicia el projecte Horta del Rajolar.

2016

Iniciem la col·laboració amb el moviment de l'Economía del Bé Comú i acollin el Camp d'Energia de Castelló de l'associació valenciana (AVEBC).

2017

Assumim el treball de recolzament dels ODS que impulsa la ONU amb l'horitzó del 2030.

Execució del projecte "Els Objectius del Desenvolupament Sostenible més a prop gràcies a l'Economía del Bé Comú".

2018

Integrem le preocupació per la cultura del pau.

S'inicia el projecte "De la Banca Armada a la Banca Ètica".

2019

Iniciem el treball de foment dels ODS i els valors del l'EBC en centres educatius de secundària amb el projecte "Transformant el nostre món, canviem les regles del joc amb l'EBC".

2020

Encetem el treball de sensibilització en sobirania alimentària i agroecologia amb el projecte d'educació per a la ciutadania global "Sobirania Alimentària: Llaurant un futur Sostenible".

2021

Celebrem 20 anys.

2022

Creem l'Observatori Social Novessendes.

2023

Celebrem el VISC! Fòrum de transició ecosocial de Castelló

Equip i col·laboradors

Actualment, la presa de decisions en Novessendes la realitza el seu patronat format representants de la comunitat i, un equip tècnic, amb experiència en participació ciutadana i moviments socials. A més, considerem molt important la implicació d’un grup de persones col·laboradores i voluntàries, l’aportació de les quals fa possible portar endavant un major nombre d’iniciatives, així com una valuosa i contínua comunicació interpersonal i treball en xarxa, on confluïxen noves idees enriquidores per a les iniciatives que duem a terme.

Manolo Piquer Gumbau

Manolo és llicenciat en Filosofia per la Universitat de València, ha cursat el Diploma en Funció Gerencial d’ONGD per ESADE. La seua experiència professional l’ha desenvolupada en l’empresa Cartonajes de la Plana, des de la que, juntament amb la resta de socis i sòcies, funden la Fundació Novessendes, de la qual és president fins a l’actualitat. Col·labora amb l’equip tècnic en els projectes de l’Horta del Rajolar i de cooperació internacional, i és el responsable de la gestió econòmica i financera de l’entitat.

Esther Paulo Fuertes

Esther és llicenciada en Pedagogia per la Universitat de València, Màster en Educació Social i Animació Sociocultural, té formació en direcció, gestió i innovació social en les ONG. Té més de 15 anys d’experiència en el disseny de programes d’educació en valors i educació al desenvolupament. Forma part de la Junta Directiva de la CVONGD des del 2020. Actualment és directora tècnica de la Fundació Novessendes, on treballa des de 2003.

Òscar Gorriz Ventura

Òscar és tècnic en agricultura ecològica per l’IES Gilabert Centelles. Té formació en agrocompostatge, regeneració de la terra, permacultura i educació ambiental. Té més d’onze anys d’experiència en projectes de producció agroecològica. Forma part de la Fundació, dins del projecte de l’Horta del Rajolar, des de 2017 com a tècnic responsable de la producció i planificació del cultiu.

Faustino Blázquez Fernández

Faustino és agricultor i té formació en agricultura ecològica i més de 8 anys d’experiència en el sector. Ha participat en el projecte d’horts urbans que impuls l’administració local. Treballa com a agricultor en el projecte Horta del Rajolar de la Fundació des de 2016.

Alba Remolar Franch

Alba és llicenciada en Biologia per la Universitat de València, i ha cursat el Màster en Biodiversitat: conservació i evolució en la mateixa universitat. Té formació i experiència en animació sociocultural, monitora i coordinadora d’activitats de temps lliure, i com a formadora. És voluntària en diferents associacions d’oci educatiu. Forma part de l’equip de la fundació des de 2016 com a tècnica en diferents projectes de participació ciutadana, d’educació per la ciutadania global i d’agroecologia en l’Horta del Rajolar.

Mario Rebollar Román

Mario Rebollar Román Mario és graduat en Psicologia per la Universitat Jaume I de Castelló, i està format com a Monitor/a d’activitats de temps lliure educatiu infantil i juvenil (MAT) i com a Dinamitzador Comunitari. Participa activament en l’associacionisme local des de l’any 2015. Treballa a Novessendes des de 2018 desenvolupant projectes d’educació per la ciutadania global en la Comunitat Valenciana.

Cristian Olivares Buitrago

Cristian és graduat en Sociologia per la Universitat de València, i ha estudiat el màster de Planificació Territorial i Gestió Ambiental de la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seua activitat professional a l’àmbit de la participació ciutadana, el medi ambient, i la promoció de la salut. Treballa a l’àrea de Participació Ciutadana i a l’Horta del Rajolar de Novessendes des de 2022.

Laia Traver Ventura

Laia és graduada en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Jaume I de Castelló. I voluntària en organitzacions d’oci i temps lliure infantil i juvenil. Es va incorporar a la Fundació en l’any 2023, i du a terme tasques administratives i de gestió de compres.

Jaume Puchalt Lacal

Jaume és arquitecte, dibuixant i escultor. Té formació i experiència en la transformació i recuperació del territori fluvial, i en la reinterpretació del patrimoni construït. Ha coordinat el projecte Betxí al riu des de l’any 2020 com a col·laborador de la cooperativa valenciana d’arquitectura Crearqció, de la qual va ser cofundador. Actualment, forma part de l’equip de treball de la fundació com a tècnic en projectes de participació ciutadana i transformació ecosocial.

El nostre patronat

MANOLO M. PIQUER GUMBAU

Llicenciat en Filosofia

ESTHER PAULO FUERTES

Pedagoga i Directora de la Fundació

LUÍS MANUEL MARTÍN RUÍZ DE LA HERMOSA

Representant de l’Ajuntament de Betxí

JAVIER DELGADO HUERTOS

Educador de persones amb diversitat funcional

CLARA RAMÍREZ PIQUER

Graduada en Disseny

PACO MARCO VICIANO

Llicenciat en Filosofia i Director de la revista digital KULT-UR

ALFONSO FABREGAT ROSAS

Professor en IES Betxí

OTTO EDUARD VEDRÍ PIQUER

Graduat en Criminologia i especialista en seguretat i prevenció

EVA CIFRE GALLEGO

Doctora en Psicologia i docent a l’UJI

NÚRIA SEGARRA ADELL

Doctora en Educació per a la Pau i docent en economia

MARIA DOLORES RAIGÓN JIMÉNEZ

Doctora en Enginyera Agrònoma i Catedràtica en la UPV

ALBERT LÓPEZ MONFORT

Gestor Cultural i Director del Servei d’Animació Sociocultural de la UJI

ESTRATÈGIA

Portada-Estrategia-EpCG-2022_2025
Plan-Igualtat_PORTADA
Compromiso-Institucional-PORTADA
Pla-Voluntariat_2022-2025-PORTADAweb
BalançBeComu_Novessendes-PORTADA
BalançBeComu_Horta-PORTADA3