Diferents tècnics valencians especialitzats en participació ciutadana i joventut entre els que es troba Novessendes, analitzem la situació de les associacions valencianes arran dels canvis legislatius de 2015.
“Malgrat que els últims canvis siguen nefastos sobre les entitats, la situació de desorganització i de vulnerabilitat legal de les associacions sense ànim de lucre no és d’ara. Fa molts anys que la majoria d’obligacions legals i jurídiques són complicades de complir per la poca estructura i organització que te el nostre teixit”, afirma un dels tècnics presents.
Entre altres coses, a la reunió es conclogué que els milers d’associacions de la Comunitat (més de 12000 a l’Horta Sud i vora les 7200 a la província de Castelló) tenen funcions importants per a la nostra societat, segons resumeix l’últim informe de la Fundació Horta Sud.
Gràcies a la presència de diferents experts, es calculà les despeses mínimes que te una associació cada any. Aquestes superen els 1000 € i inclouen impost de societats i pla comptable, assegurances obligatòries, gestió de possibles voluntaris, protecció de dades, compliment de la llei de transparència, entre d’altres obligacions.
Des de Novessendes apostem pel treball mancomunat mitjançant les Federacions, agrupacions i coordinadores, o la disolució i agregació d’entitats menudes són vies estratègiques per a que les entitats puguen afrontar la realitat sense veure’s ofegades de papers.
Un dels compromisos més importants d’entre els que proposem és que l’Administració pública canvie la manera en que s’afronta el finançament i subvencions a les associacions, fent que primen les associacions amb realitat, base social, amb vocació de servei públic, compromeses amb la transformació social,… front a les que no tenen realitat, poca base social, activitats privades, etc.