El passat dijous 9 de març vam celebrar la II Jornada Llaurant: Cap a una alimentació justa i sostenible; Recuperant la Sobirania Alimentària a la província de Castelló, en la Facultat de Ciències Econòmiques i Jurídiques de l’UJI.
La trobada tanca la segona edició de la campanya Llaurant un Futur Sostenible (www.llaurant.com), organitzada per la Fundació Novessendes i l’ONGD Pankara Ecoglobal, finançada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat democràtica de la Generalitat Valenciana i amb el suport de representants d’administracions, entitats socials i projectes agroalimentaris de la província.
Durant la jornada es va fer un repàs dels resultats d’aquesta segona fase del projecte i José Luís Vázquez Gómez, expert en agroecologia i planificació al desenvolupament, va presentar l’informe sobre la situació de l’agroecologia a la província de Castelló, que forma part de la campanya.
A continuació, es van presentar casos reals de polítiques que defensen l’agroecologia a escala local i autonòmica, amb Fernando Navarro Cueva, regidor de Transició Ecològica en l’Ajuntament de Castelló i Alberto García Díaz, tècnic de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
A més, també es va fer un debat amb representants de projectes agroecològics locals, al voltant dels reptes clau per a la transició cap a un sistema alimentari just i sostenible. En el qual van participar Alma Nebot Vaya de La Casa de Neu (Llucena del Cid), Òscar Gorriz Ventura de l’Horta del Rajolar (Betxí), Carla Centelles Trilles de Terrenae (la Vall d’Alba) i Pau Escorihuela Claramonte del Camp a casa (Almassora). I per finalitzar, es va dur a terme un taller de cuina amb productes de proximitat i sostenibles de la mà de Cuinatur.
La campanya Llaurant un Futur Sostenible sorgeix fa dos anys per a reivindicar i crear xarxes entre projectes d’agroecologia castellonencs i visibilitzar aquest model productiu enfront del de l’agricultura tradicional industrial, avui insostenible. Enguany, a més de l’informe, una exposició i diverses activitats, la campanya ha llançat una sèrie de vídeos virals protagonitzats per persones productores del sector de l’agroecologia de la província.
L’objectiu és conscienciar sobre una forma més sostenible de produir aliments i de consumir-los, respon als desafiaments que imposa el context mundial “En l’actualitat, estem en un mercat globalitzat en el qual es constata la insostenibilitat dels actuals models de producció i consum agroalimentaris. Per tant, hi ha una oportunitat o, més aviat, una necessitat d’anar cap a models més sostenibles”. I a Castelló, existeixen nombrosos projectes i petites iniciatives empresarials de productors i productores que van en aquesta línia de l’agroecologia i la sobirania alimentària, “apostem per aquests models més sostenibles, alhora es crea ocupació local i dinamitzen el territori”.