Aquesta setmana l’Horta del Rajolar ha acollit diverses activitats dirigides a la formació i promoció de l’agroecologia entre joves de diferents procedències i un grup de persones del pacte per l’ocupació Espadà-Millars, consolidant així el seu paper com a actiu educatiu comunitari. Tot i tindre una producció agroecològica de proximitat, aquest és un projecte social capaç de generar transformacions profundes i arrelades més enllà del nostre territori. Aquest és el cas de les tres experiències viscudes al llarg d’aquesta setmana.
En primer lloc, dimarts, una vintena d’estudiants sèrbies que es troben d’intercanvi amb famílies de l’IES Botànic de la Vall d’Uixó mitjançant el programa Erasmus Plus, van conéixer de primera mà l’espai. Van aprofitar l’experiència per a poder, al mateix temps que es familiaritzaven amb la producció ecològica d’aliments i els treballs que això implica i practicant l’idioma, realitzar un taller de planters. Així es van poder emportar, per repartir i compartir amb les seues famílies d’acollida, aquests aliments testimonials de la seua visita.
Dimecres, vam rebre una quinzena de persones vinculades al projecte d’inserció laboral per a persones discapacitades de l’UJI, Unidiversitat. Els vam mostrar quina és la gestió del sòl, l’aigua i resta de recursos que tenim a l’abast, la proximitat amb l’ecosistema fluvial, així com les principals diferències entre el monocultiu normalitzat a la Plana de Castelló i el nostre mosaic biodivers d’agroecologia. Tot i això, poder collir i tastar directament els diferents aliments, associar-los a les elaboracions que coneixen, així com la presència del gall i les gallines, la gata Melé o el fet d’esmorzar seguts a la vora de la séquia va ser el que de segur els va permetre generar una experiència inoblidable.
Finalment, dijous vam acollir la primera sessió de la formació pràctica del taller de compostatge del Pacte d’ocupació Espadà-Millars, on una vintena de persones i la seua professora van poder col·laborar en la gestió i producció del compost. Buidar compostadores, voltejar fem, extraure el lixiviat del vermicompostador, triturar matèria verda i farcir la compostadora amb una barreja de capes amb matèria seca, matèria verda, fem i lixiviats, van ser les principals tasques que van poder posar en pràctica al llarg del matí. Una experiència que ben segur els ajudarà a mantenir i gestionar la xarxa pública de compostatge dels diferents pobles de la mancomunitat.
Aquestes visites, els somriures i cares de satisfacció que ens porten i els fruits i llavors que s’emporten, són l’espenta i l’esperança del canvi possible. El que ens fa pensar que s’albira un altre model de consum i producció, que ve a afavorir la nostra feina i la de moltes altres que produeixen també ja aliments de proximitat, amb qualitat i preus justos. Gràcies a totes les persones i entitats que confieu en nosaltres i en l’Horta del Rajolar com a escenari exemplar on fer créixer i desenvolupar les vostres aventures i experiències.