Ja sabeu que podeu participar del canvi de model agrícola amb nosaltres accedint al programa de voluntariat en agroecologia de l’Horta del Rajolar.
Des del 2014 moltes persones ens han ajudat a preservar la biodiversitat animal i vegetal, recuperar llavors antigues, educar en sostenibilitat ambiental, i a promocionar una alimentació saludable des del respecte de l’entorn natural. En definitiva, el voluntariat ha contribuït a la projecció de la província de Castelló cap a un futur sostenible davant la crisi social, econòmica i mediambiental global.
Hui us presentem una de les persones que enguany està fent possible que el veïnat de la província tinga aliments frescs i de proximitat agroecològics, al mateix temps que està curant un espai ple de diversitat i d’oportunitats per a les futures generacions. Li diuen Dorian i hui ens ha dedicat algunes reflexions al voltant del voluntariat i l’Horta del Rajolar.
Dorian, nascut a la Vall d’Uixó i graduat en ciències ambientals, va tornar fa uns mesos de treballar a diferents països europeus amb una voluntat clara: acostar-se de nou a la seua terra i recuperar la connexió amb la natura, la qual, segons ell, és imprescindible per a poder dur a terme una tasca d’educació ambiental. Aquesta motivació li va dur a cercar espais on poguera posar en pràctica l’agroecologia i, ràpidament, va descobrir l’Horta del Rajolar.
Va escollir aquesta horta perquè és un lloc on, a banda de cultivar, es duu endavant un projecte pedagògic sobre l’agroecologia. A més a més, ell destaca com a element diferenciador de l’espai, el fet que es treballe en comunitat i que es fomente la inserció laboral de persones del poble de Betxí i de la província de Castelló.
Algunes de les múltiples tasques que Dorian desenvolupa en la seua jornada com a voluntari són: fer la collita, confeccionar les hortalisses en caixetes, distribuir-les, acondicionar els bancals o cavallons, preparar els planters, plantar, i observar el desenvolupament de les plantes. Totes aquestes activitats resulten professionalitzants per a ell, i li fan sentir la responsabilitat de cuidar un camp com el de l’Horta del Rajolar.
A banda de l’aprenentatge al camp, Dorian ha trobat a l’Horta del Rajolar una xarxa d’iniciatives relacionades amb l’agroecologia que li ha fet prendre consciència de tot el que s’està fent a la província de Castelló en aquest àmbit. Açò li ha permés conéixer persones amb les mateixes inquietuds que les seues, creant així noves oportunitats de col·laboració amb gent de la província. De fet, remarca que a la mateixa horta té la possibilitat d’intercanviar experiències i tècniques amb la resta d’agricultors que conformen l’anomenat “Viver d’Agricultors”, persones autònomes que treballen terres cedides a la fundació Novessendes.
Finalment, Dorian recomana a totes les persones que participen de l’Horta del Rajolar perquè és un lloc on predomina la tranquil·litat i on tot treball es torna gratificant. Només cal veure les tres paraules amb les quals definiria l’Horta del Rajolar: compartir, bon rotllo i diversitat!