El divendres 7 d’octubre, dins de la III Setmana de la Sostenibilitat de Betxí finançada per la Diputació de Castelló, es va dedicar a dialogar sobre el model d’agricultura que volem a la província de Castelló, una agricultura justa per a les persones i el planeta. La jornada va servir com a punt d’encontre i intercanvi d’experiències de més de 20 projectes agroecològics i entitats socials del sector.
En primer lloc, es va inaugurar l’exposició fotogràfica Llaurant Un Futur Sostenible, un projecte de la Fundació Novessendes i l’ONGD PankaraEcoglobal, finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Una recopilació de fotografies fetes per persones aficionades a la fotografia i professionals, un recull col·lectiu d’imatges on es reflecteix l’agricultura al llarg de la província de Castelló.
Al matí, el diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando, la directora de la Fundació Novessendes, Esther Paulo i Raül Soria, com a representant de l’Ajuntament de Betxí, van fer entrega dels premis Llaurant un Futur Sostenible a projectes innovadors en agroecologia a la província de Castelló. Els projectes d’Alba Cebrian, Malaerba (Benlloc), Cooperativa Sant Marc (Xert), i Ecograu (Castelló) van estar els millor valorats pel jurat en les seccions ‘Dona i l’emprenedoria rural sostenible’, ‘Iniciatives agroecològiques de municipis de l’interior de Castelló’ i ‘Estratègies europees cap als ODS: de la granja a la taula i biodiversitat’, respectivament.
A la vesprada, es va celebrar una sessió participativa amb més de 40 representants d’entitats socials i del sector agroecològic de la província, els quals van aportar la seua visió dels possibles escenaris de futur de l’agricultura i el sector primari en la província. Van destacar la necessitat de formació, sensibilització i educació per fomentar el consum responsable i de proximitat, i la necessitat de cuidar el territori, treballant la terra de manera regenerativa i recuperant i cultivant varietats tradicionals. També es va abordar la necessitat de deixar l’individualisme i cooperar dins del sector per enfortir-se i compartir els coneixements.
Per finalitzar la vesprada, es va celebrar la fira “Sabors i Territori”, una petita mostra de productes de Castelló, oli d’oliva verge de la Jana i Benlloc, formatges, vins, embotits i productes de secà de la mà de tres projectes d’emprenedoria social del nostre territori Olis Cuquello, Terrenae i Malaerba. En la fira també vam comptar amb una mostra de cerveses artesanes de l’Audaç de Soneja, i un taller d’extracció de varietats tradicionals a càrrec de Connecta Natura.